PIM system – vad är det?

Product Information Management förkortat PIM är ett slags administrativt system för e-handelslösningar. Man kan säga att ett PIM system är navet för en e-handel. Här samlas och lagras all produktdata på ett och samma ställe. Produktinformationen från PIM systemet kan sedan exporteras till en mängd olika kanaler så som appar, webbutiken, lagersystemet eller till den fysiska butiken.

Det gäller att få ut produkterna snabbare än konkurrenterna.

Konkurrensen om e-handelskunderna är stenhård. Du kan nästan vara säker på att det finns andra handlare som har exakt samma produkt som dig. Det gäller alltså att vara först ut till kund med nya produkter eller justerade priser. Helst i realtid.

Hur vet man att man behöver ett PIM system?

Säljer du produkter på nätet så kan du behöva ett PIM system, särskilt om du har många produkter eller om du tänker att du kommer ha många produkter i framtiden. Ju mer information du har om varje produkt ju mer är det att hålla reda på. Du kanske har produktbilder, produktblad, videos mm. Då är PIM system en perfekt lagringsplats för allt detta.

Ett PIM som passar verksamheten.

Oftast är PIM system anpassningsbara och moduluppbyggda så systemet lätt kan anpassas efter specifika verksamheter och behov. Leverantören av PIM system kan också hjälpa till att skräddarsy om det finns särskilda behov och krav.

Dagens kunder kräver mera.

Idag vill kunder ha bra information om produkten innan de köper varan. Det räcker inte med produktnamn och bild länger. Kunder kräver utförliga beskrivningar, instruktioner, mått, recensioner, jämförelser, filmer, ljudfiler, länkar till tillverkaren, alternativa bilder, interaktiva 3D-bilder och en kundportal innan de kommer till ett köpbeslut. Om du inte har tillräckligt med information så är det troligt att den potentiella kunden söker information någon annan stans, troligen genomförs också affären hos en av dina konkurrenter.

Att tänka på om ditt system inte har ett inbyggt PIM-system

Det beror på dina specifika behov och krav. Tillexempel har både e-handelsplattformarna: Vendre och Norce  sina egna styrkor och svagheter, och det finns inget “bästa” PIM-system för alla.

Här är några saker att tänka på när du väljer ett fristående PIM-system

1. Integration: Se till att det PIM-system du väljer integreras sömlöst med tillexempel Vendre eller Norce. Du vill inte ha problem med att synkronisera produktdata mellan de två systemen.

2. Funktioner: Vilka funktioner behöver du? Vissa PIM-system har fler funktioner än andra. Se till att det system du väljer har de funktioner du behöver för att effektivt hantera dina produktdata.

3. Pris: PIM-system kan variera i pris beroende på funktionalitet och användarlicenser. Bestäm din budget innan du börjar leta efter ett PIM-system.

4. Användarvänlighet: Se till att det PIM-system du väljer är lätt att använda för dina användare. Du vill inte att de ska spendera tid på att lära sig hur man använder systemet.

5. Support: Se till att det PIM-system du väljer har bra support. Du vill ha någon att vända dig till om du har problem med systemet.

Här är några populära PIM-system som integreras med Vendre och Norce:

  • Akeneo PIM
  • Salsify
  • InRiver PIM
  • PIMcore
  • Catsy

Du kan också överväga att använda ett PIM-system som är specifikt utformat för Vendre eller Norce:

  • Vendre PIM
  • Norce PIM

Det bästa sättet att välja rätt PIM-system för ditt företag är att utvärdera dina specifika behov och krav. Du kan kontakta leverantörerna av de olika systemen för att få mer information och demoversioner.

Här är några resurser som kan vara till hjälp:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *