PIM system – vad är det?

Product Information Management förkortat PIM är ett slags administrativt system för e-handelslösningar. Man kan säga att ett PIM system är navet för en e-handel. Här samlas och lagras all produktdata på ett och samma ställe. Produktinformationen från PIM systemet kan sedan exporteras till en mängd olika kanaler så som appar, webbutiken, lagersystemet eller till den fysiska butiken.

Det gäller att få ut produkterna snabbare än konkurrenterna.
Konkurrensen om e-handelskunderna är stenhård. Du kan nästan vara säker på att det finns andra handlare som har exakt samma produkt som dig. Det gäller alltså att vara först ut till kund med nya produkter eller justerade priser. Helst i realtid.

Hur vet man att man behöver ett PIM system?
Säljer du produkter på nätet så kan du behöva ett PIM system, särskilt om du har många produkter eller om du tänker att du kommer ha många produkter i framtiden. Ju mer information du har om varje produkt ju mer är det att hålla reda på. Du kanske har produktbilder, produktblad, videos mm. Då är PIM system en perfekt lagringsplats för allt detta.

Ett PIM som passar verksamheten.
Oftast är PIM system anpassningsbara och moduluppbyggda så systemet lätt kan anpassas efter specifika verksamheter och behov. Leverantören av PIM system kan också hjälpa till att skräddarsy om det finns särskilda behov och krav.

Dagen kunder kräver mera.
Idag vill kunder ha bra information om produkten innan de köper varan. Det räcker inte med produktnamn och bild länger. Kunder kräver utförliga beskrivningar, instruktioner, mått, recensioner, jämförelser, filmer, ljudfiler, länkar till tillverkaren, alternativa bilder, interaktiva 3D-bilder innan de kommer till ett köpbeslut. Om du inte har tillräckligt med information så är det troligt att den potentiella kunden söker information någon annan stans, troligen genomförs också affären hos en av dina konkurrenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *