Emballage som jobb

Bli förpackingsdesigner

Emballage är mer än bara en kartong. Är du kreativt lagd och dessutom intresserad av teknik och konstruktion? Då kanske du bör utbilda dig till förpackningsdesigner. Jo det är faktiskt ett jobb. Ett avancerat sådant. Förutom att ett emballage ska vara tilltalande så bör också emballaget fungera för transporter, lätt att öppna samt att återvinna. Många aspekter att hålla reda på helt enkelt.

Kommersen i samhället ökar kraftigt och att sticka ut med sitt emballage är helt avgörande för försäljningsframgångar.

Utbilda dig till förpackningsdesigner

När du studerar till förpackningsdesign kommer du att få lära dig förpackningsprocessen fungerar och hur till emballage bör utformas. Till de kunskaper du måste förvärva hör: kunskaper om olika material och deras egenskaper, om konstruktion, grafisk form, produktionsteknik, tryckprocesser, ekonomi, marknadsföring, projektledning med mera. Den viktigaste delen i arbetet som förpackningsdesigner är att förstå kundens krav och problem. Därför är det viktigt att kunna tolka en brief, göra research, och generera idéer. För att få träning i ovanstående får man under utbildningen deltaga i olika designtävlingar och studentuppdrag från företag.

Arbetsplatser där du kan få jobb efter utbildningen:
ICA, IKEA, Coop, Claes Ohlson, HM, DS Smith Packaging, Ranhammar, BillerudKorsnäs, Rise, SmurfitKappa, IKEA, ACO, Oriflame, Mondelez, Cederroth, Johan & Nyström är bara ett par företag som jobbar mycket med emballage.


Några olika yrkesroller som du kan få jobb inom:

– Förpackningsutvecklare / -projektledare / -samordnare

– Konstruktör av förpackningar och displayer

– Designer förpackningar byrå/inhousebyrå

– Produktionsledare byrå/inhousebyrå

– Inköpare

– Pre-press

– Säljare med design- och förpackningskompetens

Framtiden
Emballage finns överallt, och behovet minskar inte direkt. Förutom emballage för display på butikshyllorna har också behovet hos e-handlare ökat kraftigt de senaste åren. Idag är bra och ändamålsriktigt emballage en stor del av ekonomin för e-handlare och transportörer. Förpackningsdesigner är utan tvekan ett framtidsyrke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *