Köpa ny bänkskiva?

När man ska köpa en ny bänkskiva, vare sig om det är till köket eller någon annan stans i huset så bör man tänka över materialet på skivan. En bänkskiva erbjuds ofta i väldigt många olika material som t.ex. sten, laminat, rostfritt stål, trä osv. Hur ska man då välja en bänkskiva? Det man behöver tänka på är var man ska ha den och vad den används till. Är det i köket så kan man gå på väldigt många olika material av bänkskiva, eftersom det ofta är för kök som dessa är utvecklade för. Man bör dock tänka på egenskaperna hos materialen när man väljer ut en skiva. Priset är en del, men nästan viktigare är materialet. En bänkskiva i natursten kan t.ex. vara snyggt men kanske inte passar så bra i t.ex. ett garage där man ska jobba på den. Där kanske en skiva i trä funkar bättre. Alla olika typer av bänkskiva har olika egenskaper vilket gör de olika lätta att underhålla, tål olika höga temperaturer och är olika känsliga mot vissa vätskor eller medel. En bänkskiva i natursten tål t.ex. värme bra men är mer känslig mot vätskor. Detta medan en skiva i rostfritt stål tål hög värme, är lätt att hålla ren och inte känslig mot ämnen. Den kan dock bli dyr om man inte går på ett budgetalternativ av dessa, men då är den istället mycket känslig mot stötar. Trä kan också vara ett bra alternativ men kräver mer underhåll för att hållas fin. En skiva i laminat är ganska genomsnittlig i alla områden och är ofta ett mycket bra budgetalternativ. Det finns väldigt många alternativ. Olika rum passar olika bra för olika typer, så det kommer egentligen i slutändan ner till vad man föredrar. Så länge man har koll på egenskaperna och får det man vill ha så brukar man vara på det torra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *