Prisoners

PRISONERS

Igår kväll blev jag sugen på att kolla på en riktigt läskig film. Jag har många gånger blivit besviken den senaste tiden när det varit dags för rysare, just eftersom filmerna inte alls fått mig att rysa. Och är det något som är dåligt i filmbranschen, så är det nog filmer som är gjorda för att vara läskiga men som inte är det. Platt fall helt enkelt. Att jämföra är väl tråkiga komedier.

Men igår blev det verkligen inget platt fall. Filmen var riktigt spännande under hela de 2,5 timmarna som den håll på och det blev aldrig långsamt eller segt. Den är gjord på ett mycket bra sätt. Inga rycka kamera svängar eller stressig musik. Ett dovt lugn är genomträngande i hela filmen och kamerorna är långsamma i sina rörelser. De fokuserar gärna på samma sak under en relativt lång period. Mycket skickligt.

Filmen handlar om en lycklig familj i USA. En beskyddande far, som har källaren välfylld inför eventuella naturkatastrofer, har berättat för sin familj att han finns där för dem och att de kan vara säkra hos honom. När hans dotter tillsammans med sin bästa vän försvinner spårlöst en regnig dag sprider sig paniken sakta hos familjerna. Speciellt pappan känner en enorm skyldighet att hitta dem. En misstänkt grips av polisen, men släpps efter förhör. Fadern är säker på att han är mannen som kidnappat flickorna. Om inte polisen gör något, borde han ingripa? Samtidigt tickar klockan och flickorna dyker inte upp.

En mycket välgjord och spännande film som definitivt är värd att se en regnig afton. Med extremt välspelade roller, framförallt av Hugh Jackman och Jake Gyllenhaal som har huvudrollen, blir den både verklighetstrolig och riktigt, riktigt läskig. Precis som en rysare ska vara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *