Mixerbord på biografer

Visste ni att vissa biografer har personal som mixar ljudet hela tiden under filmen för att få rätt toner och volym? Det kallar jag lyx!

Är det bara jag som varje gång jag ser ett mixerbord fascineras över dess komplexitet? Hur i hela fridens namn kan någon hålla reda på alla dessa knappar, spakar och andra blinkande lampor? Det är ju helt otroligt! Såklart man kan lära sig mycket, men jag hade inte haft en susning om jag så gick en kurs varje dag i ett år. Det är i alla fall min spontana känsla.

När man är på något event och en mikrofon inte är på, och talaren knackar lite på den samtidigt som han kollar lite försiktigt längst bak till mannen vid mixerbordet, så ordnar han det. Han vet precis vilken mikrofon som talaren håller i och då också vilken spak, knapp eller blinkande lampa han behöver justera. Jag blir alltid lika imponerad.

Jag fick berättat för mig hur viktigt det är med en duktig ljudtekniker. Tydligen kallas de som klarar av att hantera dessa mixerbord för detta. Jag känner en del musiker och sångare, och det är verkligen viktigt att ljudteknikern kan sin sak bra! Och att det finns stora skillnader i skicklighet hos ljudteknikerna. För mig räcker det att en person sitter bakom mixerbordet och ser självsäker ut för att jag ska bli imponerad, men tydligen kan man vara skicklig och klara av olika mycket. Kanske inte helt otroligt när man tänker efter, men det känns ändå som om man kan det man kan om man kan mixerbordet. Men icke!

Det finns ju olika slags mixerbord också. Det upptäckte jag när jag sökte mig fram på internet. Jag hamnade på ett ställe som säljer mixerbord i olika varianter till olika tillfällen. Det finns de som kanske bara har 100 spakar och så finns det de som har 1000 spakar. Det är ju klart att den senare kräver mer kunskap och kvaliteter. Inte för att jag förstår de stora skillnaderna, men jag kan se att det finns mer att mixa med på de större mixerborden. Tänk vad mycket man inte kan!

Här nedan ser du lite från ett klipp där de använder ett sånt mixerbord som alltså står uppe i kontrollrummet på vissa biografer. Sjukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *