Vilken Harry Potter-film är bäst?

Harry Potter

Jag hade för ett tag sedan en diskussion med några av mina vänner som handlade om Harry Potter-filmerna. Det som började som en gemensam hyllning till de första, gamla goa filmerna om en ung Harry och den familjära stämningen som ändå präglade de första filmerna slutade i en het debatt om vilken film som egentligen är den bästa.

Det hela är mycket svårt, om jag får säga vad jag tycker. Filmerna är så olika varandra att det nästan inte känns rättvist att ställa dem mot varandra. Om du exempelvis ska säga vilken som är din favoritfilm så skulle du kanske få problem. Detta eftersom du kanske har en favoritkomedi, en favoritskräckfilm och ett drama  som är den bästa du sett. Lite så är det med Harry Potter-filmerna. Den första filmen är oerhört olik den sista, för att ta ett exempel.

Men om jag måste välja vilken som är den bästa så säger jag nog ändå den första delen av sista filmen, alltså den näst sista filmen. Jag tycker att den har mycket. Den är bra gjord med bra effekter och bra skådespelarinsatser, men inte så pass mycket krig som det är i den sista delen av den sista filmen. Därför får den min röst. Den sämsta filmen är enligt mig Phoenixordern. Den är varken speciellt spännande, bra gjord eller har någonting som får den att sticka ut ur mängden.

Men återigen, det är i princip omöjligt att jämföra dessa filmer med varandra. Den första filmen är supermysig, men den är en barnfilm med nästan ingen ondska i sig överhuvudtaget. Det handlar om en kille som känner sig annorlunda, som får börja på en ny skola och som träffar nya vänner. Den sista filmen är full med ondska och folk dör här och var.

Därför blev denna debatt så het mellan mig och mina vänner tror jag. Vi ställde oss helt enkelt på olika platser i hur man värderar och betygsätter en film. Något vi alla dock höll med om är att filmerna är toppklass och att vi saknar nya filmer med gänget från Hogwarts!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *