USB-C – den nya vändbara tekniken

USB-C

Äntligen har den nya USB-tekniken gjort entré på riktigt. Det ”började” med att Apple släppte sin MacBook för ett par år sedan med bara en enda kontakt, en så kallad USB-C. Snacket blev märkligt och Apple hånades vitt och brett för sitt beslut att bara ha en enda port på sin dator. Apple själva tycktes ta det med ro, det har liksom hänt förut. Inte minst när de på sin första iMac valde att ta bort diskettstationen.

Tidigt 2000-tal. Rör inte våra disketter.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Disketterna var heliga. Ingen rör våra disketter. Apple försökte förklara det orimliga i att hålla fast vid 30 år gammal teknik, teknik som dessutom bara rymde 1,44 megabyte. Istället hade datorerna utrustats med flera USB-portar.

2008 var det dags igen, då släppte Apple sin MacBook Air – utan vare sig CD- eller DVD-läsare. Katastrof. Igen.

Hur ska vi nu kunna installera programvaror, titta på film och lyssna på musik? Sedan kom både Spotify, Netflix och App Store. Idag är det knappast särskilt många som saknar läsaren för DVD-skivor.

Februari 2015. Pang. 

Apple har ett event och släpper sin nya 12-tummare, en MacBook utan vare sig optisk läsare eller… ja några portar egentligen. Förutom en USB-C då. En enda port som förvisso fungerar som såväl laddare som bildport och USB-port. Det är lite vågat att ta bort detaljer från datorer, det blir liksom alltid livat. Ändå är USB-C bland det bästa som har hänt. Äntligen har vi en USB-port som inte tvunget måste vändas åt rätt håll, utan den nya kontakten kan roteras 180 grader åt andra hållet och ändå fungera. Det må vara en liten detalj, men den är ack så viktig för att skapa en användarvänlig kontakt. Det är på något sätt frustrerande att behöva stå och vända på kontakterna (för som vi alla vet är det inte 50 % risk att man börjar med fel håll – det är 100 %).

USB-C i allt möjligt

Idag finns det en uppsjö av tillbehör, kablar och adaptrar med USB-C. Tekniken börjar ta över ordentligt. Förutom att vara vändbar har den också rejält höjd hastighet vid dataöverföring. För ett av de mest kompletta sortimenten vad gäller denna teknik, kolla gärna in kopplat.se, där finns nog ett av Sveriges absolut största sortiment av prylar med USB-C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *